Ημερομηνία:
17.08.2011 - 23.08.2011

Περιγραφή

Μουσικό Χωριό - Άγιος Λαυρέντιος Πηλίου
17 Αυγούστου - 24 Αυγούστου 2011

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Beat Furrer
Οργάνωση /επιμέλεια: Λενιώ Λιάτσου
Παραγωγή: dissonArt ensemble

Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί στην 1η περίοδο της διεθνούς μουσικής κοινότητας «ΜΟΥΣΙΚΟ ΧΩΡΙΟ», στα πλαίσια της κατεύθυνσης «Σύγχρονη και Αυτοσχεδιαζόμενη Μουσική». Είναι ανοιχτό σε περίπου 20 συνθέτες ενώ ακροατές είναι ευπρόσδεκτοι. Έξι υποτροφίες (που καλύπτουν τα δίδακτρα εργαστηρίου) θα δοθούν σε σπουδαστές σύνθεσης ή νέους συνθέτες . Οι παραλήπτες των υποτροφιών πρέπει να παραδώσουν ένα έργο για την διανομή fl ( piccolo, alto fl), cl (bass cl) ,vl,vlc,pn το οποίο θα προβαριστεί και θα ερμηνευτεί σε συναυλία προς το τέλος του εργαστηρίου από το σύνολο dissonArt με μαέστρο τον Beat Furrer.

Στις 18 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί συναυλία ‘Beat Furrer - Πορτραίτο’ από το dissonArt ensemble.

Το εργαστήρι περιλαμβάνει:

Σεμιναριακά μαθήματα σύνθεσης
Σειρά διαλέξεων από τον Βeat Furrer με θέμα ' το Μουσικό Θέατρο σήμερα'
Παρακολούθηση πρόβας του dissonArt με μαέστρο τον Beat Furrer

Οι συνθέτες πρέπει να στείλουν την αίτηση συμμετοχής μαζί με τα εξής:

βιογραφικό (περιλαμβάνοντας ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, χώρα, ημ. γέννησεως, τόπος διαμονής, σπουδές)
δύο πρόσφατα έργα (ένα για οποιαδήποτε διανομή και ένα για τρεις ή περισσότερους εκτελεστές)
μία ηχογράφηση από ένα ή περισσότερα έργα τους

Η λήξη προθεσμίας υποβολής φακέλου είναι η 15η Μαρτίου 2011.

Οι συνθέτες θα ειδοποιηθούν για τα αποτελέσματα μέχρι την 1η Απριλίου ενώ οι επιλεχθέντες υπότροφοι θα πρέπει να παραδώσουν το έργο για την συναυλία του εργαστηρίου μέχρι την 25η Ιουλίου 2011.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των περιόδων και των εργαστηρίων του ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ 2011, καθώς και οι πληροφορίες για την έναρξη εγγραφών και τη διαμονή στον Άγιο Λαυρέντιο, θα ανακοινωθούν μετά τις 15 Απριλίου 2011.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Μουσικού Χωριού (www.music-village.gr)


Beat Furrer
Ο Beat Furrer γεννήθηκε το 1954 στο Schaffhausen της Ελβετίας, όπου και άρχισε τις μουσικές του σπουδές (πιάνο). Κατόπιν σπούδασε στη Μουσική Ακαδημία της Βιέννης διεύθυνση ορχήστρας με τον Otmar Suitner και σύνθεση με τον Roman Haubenstock-Ramati.
Το 1985 ίδρυσε το Klangforum Wien το οποίο από τότε διευθύνει τακτικά.
Η πρώτη του όπερα ‘Die Blinden’ επάνω σε κείμενα του Maurice Maeterlinck και του Πλάτωνα, παραγγελία της Κρατικής Όπερας της Βιέννης, παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Wien Modern το 1989. Το 1991, το ‘Face de la Chaleur’ για φλάουτο και ensemble στο Musikverein της Βιέννης υπό τη διεύθυνση του Claudio Abbado.
Η όπερα ‘Narcissus’ παρουσιάστηκε το 1994 στο Φεστιβάλ steirischer herbst στην Όπερα του Γκρατς, και στο Φεστιβάλ Salzburger Festspiele 1996 το κοντσέρτο για δύο πιάνα και ορχήστρα ‘Νuun’. Την ίδια χρονιά ο Beat Furrer ήταν composer in residence στο Φεστιβάλ της Λουκέρνης.
Ακολούθησαν, μεταξύ άλλων, 1998 οι πρεμιέρες των ‘spur’ για πιάνο και κουαρτέτο εγχόρδων στη Βιέννη, ‘still’ για ensemble στη Ζυρίχη, 1999 το ακουστικό θέατρο ‘Stimme allein’ στην Όπερα της Βόννης, ‘Quartett’ για κουαρτέτο κρουστών στην Όπερα του Düsseldorf. Η όπερα ‘BEGEHREN’, σε σκηνοθεσία της χορογράφου Reinhild Hoffmann και σκηνικά της Zaha Hadid, είχε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ steirischen herbst του Γκρατς το 2003. Την ίδια χρονιά, ακολουθούν το κοντσέρτο για βιολί ‘andere stimmen’ με τον Ernst Kovacic και τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βιέννης υπό τη διεύθυνση του Ingo Metzmacher στο Konzerthaus της Βιέννης. Στην Όπερα της Ζυρίχης η όπερα ‘invocation’ σε σκηνοθεσία Christoph Marthaler, και το 2005 το Μουσικό Θέατρο ‘FAMA’ σε σκηνοθεσία Christoph Marthaler σε ένα ειδικό κινητό χώρο ποικίλης ακουστικής που κατασκεύασαν οι LIMIT architects, στο Φεστιβάλ του Donaueschingen.
Διευθύνοντας σύνολα όπως τα Klangforum Wien, Ensemble Modern, Ensemble Intercontemporain, ΚΝΜ Berlin, ensemble recherche, dissonART, Ensemble Contrechamps κ.ά., έχει εμφανιστεί σε Φεστιβάλ όπως τα Wien Modern, Festival Luzern, Berlin, Donaueschingen, Witten, Biennale Venezia, Salzburger Festspiele κ.ά.
Μαζί με το βιολιστή Ernst Kovacic έχει ιδρύσει την International Ensemble- and Composers - Academy for Contemporary Music impuls, ένα φόρουμ για συνθέτες και εκτελεστές με σκοπό τη γόνιμη ανταλλαγή και εμβάθυνση στις ειδικές απαιτήσεις της σύγχρονης μουσικής.
Ο Beat Furrer διδάσκει σύνθεση στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών του Γκρατς και στη Μουσική Ακαδημία της Φρανκφούρτης. Το 2004 του απονεμήθηκε το Βραβείο Μουσικής της Πόλεως της Βιέννης και από το 2005 είναι μέλος της Ακαδημίας Τεχνών στο Βερολίνο. Το 2006 τιμήθηκε με το Χρυσό Λέοντα στη Biennale της Βενετίας για την όπερα ‘FAMA’.